skip to Main Content
Budgetomröstning: Riksdagen Har Beslutat Att Delmos Ska Avvecklas

Budgetomröstning: Riksdagen har beslutat att Delmos ska avvecklas

Enligt det budgetförslag som riksdagen röstade igenom den 24 november ska Delmos avvecklas 2023. Myndigheten inväntar nu vidare instruktioner.

Igår eftermiddag, den 24 november 2021, röstade riksdagen ja till den budgetreservation som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lade fram. Enligt den beslutade budgeten ska myndigheten Delegationen mot segregation (Delmos) avskaffas 2023.

– Vi ser att segregationen ökar i Sverige och att det behövs långsiktiga, kunskapsbaserade och välriktade insatser för att motverka den. Vi ser också att det finns ett enormt behov ute hos exempelvis regioner och kommuner, av just den kunskap och det stöd som Delmos bidrar med, säger Anders Kessling, direktör för Delmos, och fortsätter:

– Exakt vad det här beslutet innebär för Delmos verksamhet under 2022 är svårt för oss att överblicka just nu. Som myndighet arbetar vi självklart vidare efter den nuvarande instruktionen, tills vi får en ny.

Just nu leds Sverige av en övergångsregering och Delmos inväntar sitt regleringsbrev för nästa år, där ytterligare klargöranden av innebörden i beslutet förväntas ske.

Långsiktighet i segregationsfrågan behövs

Det är andra gången Delmos får ta emot ett avvecklingsbeslut. Första gången var 2018, ett beslut som sedan ändrades 2019. Sedan dess har Delmos bland mycket annat genomfört den första stora kartläggningen av segregationen i Sverige , lanserat ett unikt och efterfrågat verktyg för att mäta och följa segregation och delat ut statsbidrag till kommuner, regioner och civilsamhällesorganisationer som arbetar för att minska skillnaderna i vårt land.

– För att minska och motverka segregation krävs ett långsiktigt arbete. För aktörerna som jobbar med de här frågorna, som till exempel kommuner, regioner och civilsamhälle, är uthållighet och långsiktighet en av de absolut viktigaste framgångsfaktorerna, säger Anders Kessling.

Mer information framöver

Delmos vet i nuläget inte hur till exempel processen för statsbidragen för år 2022 påverkas av detta beslut. Vi hoppas att det ska klargöras i kommande regleringsbrev för myndigheten. Vi uppdaterar informationen på delmos.se så snart vi vet mer om förutsättningar för kommande år.

Läs mer:

Om budgetbeslutet på riksdagen.se

Frågor från media hänvisas till press@delmos.se.

Back To Top